A projektről

Idén ősszel vette kezdetét a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola rendhagyó kezdeményezése, melyben az intézmény átfogó fejlesztések, rendezvények és szemléletformáló kampány keretén belül a környezettudatosságra való nevelést és a fenntartható életmód fontosságát kívánja bemutatni.

A kezdeményezés olyan pozitív kistérségi hatásokat eredményező helyi fejlesztés, amely alaposan kidolgozott, valós társadalmi problémákra, szükségletekre épül, és előre láthatóan hosszú távon, sikeresen fenntartható.

A program három különböző modul (víz-, energia-, hulladékmodul) segítségével ábrázolja, mennyit tehet egy intézmény, jelen esetben egy iskola környezete megóvása érdekében. A különböző modulok népszerűsítése érdekében az iskola számos beruházást és programot tervez, mellyel reményeik szerint olyan szemléletet és magatartásmintát adnak át a térség fiataljainak, amely később a felnőttkor mindennapjaiban is visszaköszön.

A program során megvalósuló beruházásokról itt, az ezekhez kapcsolódó programokról itt olvashat.

Az intézmény elsődlegesen a gyermekek tájékoztatására koncentrál, hiszen a felnövekvő generációban rejlenek az igazi lehetőségek. A fiatalok számára még természetessé lehet tenni például a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát. Másodsorban a szülők szemléletét is próbálják alakítani, azáltal, hogy gyermekeiknek egy olyan környezetet teremtenek, melyben a fenntarthatóbb életmód lehetőségei adottak, így ők tapasztalataikat hazaviszik szüleiknek.

A program rövid távú céljai közt szerepel, hogy mintát mutat a projekt anyaintézményében tanulók számára, akik gyakorlati tapasztalatokat szereznek a három modul mindennapi működtetésében, mintát mutat a projektbe bevont iskolák tanulói számára, akik a mintaprojektet népszerűsítő kampány végére pontos ismeretekkel rendelkeznek a mintaintézményben működtetett műszaki beruházások fenntarthatóbb életmódra való hatásairól, valamint példát mutat a családok számára a tájékoztatás és a kompetenciafejlesztés segítségével a fenntartható háztartásvezetés területén.

A program hosszú távú céljai közt szerepel a tudatformálás a fenntartható életmód, és az ezzel kapcsolatos viselkedésminták elterjesztésével, a tudatformálás a projekttel megismerkedő helyi vezetők körében, valamint a tudatformálás a fogyasztók körében.

A kezdeményezés annak érdekében indult, hogy az iskola példát mutasson mind a háztartásoknak, mind a többi intézménynek, iskolának illetve, hogy népszerűsítse és megismertesse a fenntarthatóbb életmód lehetőségeit a szélesebb lakosság körében is. A program keretében a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola a környezettudatosság egyfajta mintaintézményévé kíván válni, amely jelen esetben nem egy cím vagy rang, hanem egy átvehető „jó gyakorlat” intézményi jelzője a hosszú távon fenntartandó kezdeményezések teljes felelősségével.